عنوان : بررسی موضوعی عکسهای مردمی (جنگ ایران و عراق)، مورد پژوهی بایگانی 15 هزار عکس مرکز اسناد بنیاد شهید کرمان
نگارش و تحقیق: فاطمه یوسفزاده ماهانی
استاد راهنما: دکترمحمد خدادادی مترجمزاده
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
رشته تحصیلی: عکاسی
سال تحصیلی: تیر ماه 1397
چکیده
در این نوشتار، کارکرد عکاسی و عکسهای غیر حرفهای (آماتوری) که تولید کننده و عموما مصرف کننده آن مردم هستند، مورد بررسی قرار گرفتهاند؛ هرچند این گونه عکسها در ابتدای امر کم اهمیت و بیارزش مینمایند اما با بررسی مجموعه عکسهای مردمی میتوان به اطلاعات مهم و با ارزش اجتماعی آنها (مردم) پی برد که حتی در برخی ویژگیهای آثار عکاسان حرفهای کمتر مشاهده میشود.
از آنجا که این نوع عکسها برای مردم با ارزشاند، به فکر تهیه آلبوم و دستهبندی عکسهای خود هستند تا تصاویر دوران مختلف زندگیشان را یکجا و در کنار هم داشته باشند که نگارنده این مورد را نیز تحلیل کرده است.
در روند این پژوهش، نگارنده با روش توصیفی و تحلیل کیفی و ارزیابی کمیِ دادهها، عکسهای یک بایگانی گسترده مردمی مربوط به جنگ ایران و عراق را ارزیابی کرده و به این نتیجه رسیده که در آن زمان عکاسی از شهید (پیکر بیجان رزمنده) قبل از تدفین توسط مردم انجام میشده و از اینگونه عکسها در آلبومهای شخصی به وفور دیده میشود و از آنجا که شهید در نزد همگان فردی مقدس تلقی میشد ثبت آخرین یادمانها از آن عزیز از دست رفته به یک عادت اجتماعی بدل شده بود.
بر اساس یافتهها به نظر میرسد که از همان ابتدای تاریخ عکاسی، عمل گرفتن عکس در بین مردم شاید نوعی سرگرمی بوده و هدف اصلی از عکاسی در نزد عوام، ثبت تجربیات مختلف زندگی و یادآوری بخشی از خاطرات توسط عکس است. معمولا در این عکسها از اصول زیباییشناسی متعارف خبری نیست و بیشتر عکسهای مردمی (آماتورها) برآمده از کنشی عاطفی و لحظهای است.
کلیدواژهها: عکسهای مردمی، جنگ، ایران-عراق، بایگانی، آلبوم، سند.